Systém selhal. A s ním Bartošova pověst. Sesypali se na něho všichni

02.02.2024 4:44 | Komentář

Blamáž se spuštěním elektronických přihlášek na střední školy. Další neúspěšný krok v digitalizaci, za kterou je zodpovědný ministr Ivan Bartoš z Pirátů, spustil vlnu kritiky i varování. Stranou nezůstali ani někteří koaliční politici, kteří slova obhajoby hledali jen těžko.

Systém selhal. A s ním Bartošova pověst. Sesypali se na něho všichni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

V online systému přihlášek na střední školy se objevila technická chyba – a to v předvečer spuštění. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) i ředitel Cermatu Miroslav Krejčí se omlouvají, ministr zodpovědný za digitalizaci Ivan Bartoš čelí kritice i výsměchům na sociálních sítích. 

Problémy přicházejí jen pár dní poté, co slavně ohlášené spuštění elektronických osobních dokladů způsobilo výpadky služby eReceptu a dalších digitálních služeb státu. Hovoří se o blamáži s vlajkovou lodí pirátské politiky, digitalizací státní správy. 

Co vypovídá opětovné selhání procesu digitalizace o práci vicepremiéra Ivana Bartoše, který je pověřený koordinací oblasti digitalizace, a dalších zodpovědných osob? Taková byla otázka redakce na české politiky.

„Vzpomínám si na hysterii kolem elektronické dálniční známky, která vypadávala prvních osm hodin, ale v testovacím provozu! V ostrém provozu vše bez problému. Mimo to jsme udělali e-recept, e-neschopenku, tečku, čtečku, online daně, očkování, bankovní identitu. Co udělali komsomolci od Pirátů? Digitální stavební řízení fiasko. E-občanka problémy. A nyní přijímačky. Umějí akorát kritizovat, mají lidi na všech úřadech, dojí stát a výsledky nula,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Sněmovny a šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Senátor ODS Tomáš Jirsa v této souvislosti varuje před digitalizací v oblasti voleb. „Pro mne je to pouze potvrzení toho, proč blokovat elektronické volby. A korespondenční volba je, jak se aktéři shodují, mezikrok,“ uvádí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podívejte se na ten gezicht na fotce, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTraper , 02.02.2024 10:00:37
A pak si upřímně odpovězte na otázku, co se od něj dá čekat. Tak možná joint nebo jehla s pervitinem.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…